Fémdetektorokkal ellenőrzik a turistákat a prágai várban

Bírálatokat váltott ki a cseh sajtóban az államfői hivatal döntése, amelynek alapján a napokban megszigorították a Prágai Vár (Hradzsin) őrzését, és a látogatókat a bejáratoknál ellenőrzésnek vetik alá. Míg az államfői hivatal az intézkedést biztonsági okokkal magyarázza, a sajtó és az utazási irodák túlzottnak és feleslegesnek minősítik.

A prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban, amelyet évente mintegy 2,5-3 millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas.

A vár területére eddig teljesen szabadon be lehetett lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozták a turisták mozgását annak befogadóképessége miatt. A három várkapu előtt néhány napja azonban szinte folyamatosan hosszú sorok alakulnak ki, mert a látogatókat és táskáikat rendőrök ellenőrzik, fémdetektorokkal is. A várakozás általában néhány perces, de időnként fél-egy órára is elhúzódik. 

"A biztonsági intézkedések megszigorításáról a legutóbbi európai terrortámadások után döntöttünk. Meggyőződésünk, hogy szükségesek, és nem okoznak problémát a turistáknak" - jelentette ki Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője. Az elnöki hivatal közölte, hogy a szükséges műszaki felszerelések megvásárlására és a biztonsági intézkedések megvalósítására 100 millió koronát (1,15 milliárd forint) szánnak.

"A mai világban valóban szükség van a biztonsági intézkedésekre, de a Hradzsin döntése szerencsétlen, az ellenőrzések végrehajtása amatőr, és lényegesen meghosszabbítja a várlátogatás idejét. Az utazási irodáknak ez gondokat és pluszkiadásokat, tehát veszteséget jelent" - közölte Jan Papez, a cseh utazási irodák szövetségének alelnöke.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Csehország évek óta a világ legbiztonságosabb államai közé tartozik. A szabad mozgás szerinte egyike azoknak a tényezőknek, ami miatt Prága nagyon vonzó a külföldiek számára. Tavaly több mint hatmillió turista kereste fel a cseh fővárost. 

"A biztonság fontosabb, mint a pénz, mint a nyereség" - reagált az elnöki hivatal szóvivője. Jirí Ovcácek szerint a biztonsági és beléptetési rendszert a tapasztalatok alapján módosítják. "A Hradzsin iránti érdeklődés nem csökkent. A turisták csak azzal szembesülnek, amit a világ más részeiből már régen ismernek" - tette hozzá.

(MTI)