A permetezés általános szabályai

A felmelegedés beköszöntével egyre gyakrabban kell permeteznünk. A növényvédő szerek többsége azonban nemcsak a károsítókra, hanem – szakszerıtlen alkalmazásnál – a növényekre, az emberre és a környezetre is mérgező.

A permetezés általános szabályai
Tavaszi lemosó permetezés a gyümölcsösben, szőlőben (Kép: 3szek.ro)

Nem árt ezért, ha néhány általános érvényı, kötelező szabállyal megismerkedünk:

– Nagyon fontos a dózisok szigorú betartása. A megadottnál kisebb dózis hatása elégtelen, sőt fennáll az a veszély, hogy a permetezést túlélő károsítók idővel ellenállóképessé (rezisztenssé) válnak. A megengedettnél nagyobb adagok elpusztítják a károsítót, de le is égetik a növényt; ez egyúttal pazarlást is jelent, ami ma nem elhanyagolható anyagi tényező.

– Gondosan válasszuk meg a permetezés időpontját. Szeles időben ne permetezzünk, mert a szer egy része veszendőbe megy, és a legnagyobb óvatosság mellett is sok mérget lélegzünk be.

– Fontos az optimális hőmérséklet is, mivel 10 °C alatt és 25 °C fölött káros mellékhatások jelentkezhetnek. Alacsony hőmérsékleten bizonyos növényvédő szerek hatása erősen lecsökken, míg a nagy melegben perzselnek.

– Permetezés közben dohányozni, étkezni és alkoholt fogyasztani tilos!

– Tilos a virágzó növényeket méhekre veszélyes szerekkel permetezni.

– Tartsuk be a szerek egymással való keverhetőségének szabályait, és mindig ugyanahhoz a vízmennyiséghez számítsuk ki a kombinációban felhasználandó szerek mennyiségét.

– Jegyezzük meg: az alapos és gondos permetezést a sok rossz, felületes, hanyagul elvégzett permetezés nem pótolhatja.

– Mindig csak annyi szert készítsünk, amennyit még aznap estig fel tudunk használni.

– Vegyük figyelembe a környezetvédelmi szempontokat – a víz, a levegő, talaj, az élővilág védelmét – is.

– Ha a gyümölcsfák alatt köztes növényeket is termesztünk, akkor azokat (főleg a levélzöldségeket) a permetezés idejére takarjuk le fóliával, s azt csak akkor távolítsuk el, mikor a permetlé már megszáradt az ágakon.

– Ügyeljünk rá, hogy a permetezés idején a kertben más személyek – elsősorban gyerekek és terhes nők – ne tartózkodjanak.

– A munka végeztével mindenki, aki a vegyszerekkel – akárcsak a keveréskor – kapcsolatba került, alaposan tisztálkodjon meg. Különösen ügyeljünk az orr- és a szájnyílás nyálkahártyájának, illetve környékének megtisztítására.

Végül még egy jó tanács: a fákat minden oldalról, a legmagasabb pontról lefelé haladva, s egyenként permetezzük!

(MD)