FÓKUSZBAN: A nappali

A nappali minden lakás ékszere. Leképezése stílusunknak, ízlésvilágunknak, egy rész belőlünk, melyet megmutatunk, ezért berendezése meglehetősen összetett feladat.

A nappali berendezését életmódunk, a helyiségbe szánt funkciók és természetesen a rendelkezésre álló tér arányai és nagysága határozza meg. A funkciókat meghatározzák a szokásaink, a hobbijaink, az életstílusunk és persze az is, hogy a klasszikusan idekerülő társalgón kívül a lakás elosztása, hiányosságai miatt még milyen, más helyiségekből száműzött feladatokat kell ellátnia.

Leghangsúlyosabb bútordarabja szinte minden esetben az ülőgarnitúra. Persze nem kell feltétlenül garnitúrában gondolkodni, a lakás stílusától, hangulatától függően választhatunk eltérő formatervezésű, különböző kárpitozású darabokat is, lényeg a harmónia és természetesen a kényelem, melyről sokan sajnos megfeledkeznek. Az ülőbútorok vásárlása időigényes. Pár percig minden fotel kényelmes, de hosszú távon...?

A nappali másik fő bútorcsoportja a kisbútorok halmaza. Ide - jó esetben - nem kerülnek gardróbszekrények, viszont bizonyos tárolási és dekorációs funkciókat itt is el kell látni a bútorzatnak. Könyvespolcok, szellős szekrénysorok, vitrinek, dohányzóasztalok, tévéállvány, konzolasztalok, kis komódok teszik teljessé a nappali berendezését, melyek valamilyen szinten hasznosak, ugyanakkor esztétikus kiegészítői is a térnek.

A kisbútorok közül a dohányzóasztal az, amit kiemelten kell kezelni. Fontos, hogy a társalgó minden ülőhelyéről kényelmesen elérhető legyen. Ha nagy a társalgó, feltétlenül kerüljön ezen kivül több kisebb asztalka kézközelben a fotelek, kanapék mellé. Szempont még a dohányzóasztal magassága is. Általános szabály: minél alacsonyabb a fotelek ülőfelülete, annál alacsonyabb legyen az asztallap síkja is, hiszen így lesz kényelmes a használata.

A berendezés alapkoncepciója kétféle lehet. Választhatunk minden bútort ugyanabból a bútorcsaládból. Ez az egyszerűbb megoldás, ebben az esetben nehéz tévedni, a berendezés egységes lesz, bár néha kissé súlyos és unalmas. Másik lehetőség a különféle stílusok keverése. Ez általában szebb megoldás, de kivitelezéséhez biztos stílusérzék kell.

További inspirációkért látogasd meg a www.anamiblog.com oldalamat és kövess Facebook-n, Instán vagy Pinteresten, ahol Anami Blog-ként találsz meg.

Pápay Anami/Paraméter