Václav Havel harangot kap egy prágai templomban

Harangot kap Václav Havel volt csehszlovák államfő és drámaíró egy prágai templomban. 

A Moldva-parti metropolisz belvárosa Havelská utcájában álló Szent Vencel templom (Kostel svatého Václava) új harangja a Szent Vencel (Svaty Václav) nevet fogja viselni, a volt csehszlovák, illetve cseh államfő és drámaíró, valamint Szent Vencel, Csehország patrónusának emlékére. A harangot az osztrák Grassmayr cég készíti el Václav Havel meg nem élt 80. születésnapja alkalmával. 

Az ötlet a Charta 77 Alapítvány köreiből származik, melyet a 2011-ben elhunyt Havel támogatott. Az alapítvány székhelye a templom mellett van. "Szeretnénk, ha a harangra felkerülne Václav Havel neve, illetve egy szív, amelyet Havel gyakran használt levelezésében az aláírása mellett" - nyilatkozta Sona Keppertová, az alapítvány szóvivője.

A harangöntés költségei mintegy ötmillió koronára rúgnak (57 millió forint), ezt a Charta 77 Alapítványa néhány hete elindított közadakozás útján szeretné összegyűjteni. 

Az Insbruckban székelő Grassmayr harangöntő cég több mint 400 éves múltra tekint vissza, s eddig már több mint száz ország temploma számára készítette harangokat. A cég kiválasztása nem volt véletlen. Václav Havel ugyanis 1998-ban az insbrucki kórházban súlyos gyomorműtéten esett keresztül. "Az új harang ezért ott készül, ahol Václav Havel a rendkívül súlyos orvosi beavatkozás után gyakorlatilag újra megszületett" - indokolta a cég kiválasztását az alapítvány.

(MTI)